God Jul och Gott nytt fiberår.

2020 har varit ett konstigt år då vi inte kunnat träffas på samma sätt som tidigare.

Vi höll årsmötet på ZOOM i mars som då kändes lite konstigt men sedan har den typen av möten blivit det nya normala.

De som numera jobbar hemifrån har haft stor nytta av en stabil fiberanslutning. Men även alla andra som inte kunnat träffas fysiskt har använt videomöten på många olika sätt.

TV tittandet har säkert ökat eftersom många har mer tid hemma men det sker på nya sätt. Tablån är inte längre viktig när det går att se vilket program, film eller serie precis när du själv vill.

Vi har anslutit 12 nya medlemmar under året och är nu 446 st totalt som använder fibern. Det är nybyggnationer och ägarbyten som gjort att man vill ansluta sin fastighet.  Eftersom vi fortfarande har haft projektet igång så har vi lyckats söka ytterligare bidrag och kunnat ansluta alla till samma kostnad som alla andra. Vi har förnärvarande 3 st som planeras att anslutas till våren.

En av dessa har fördröjts pga att Kommunen har förvärvat en fastighet i Gåshult som man nu gör till naturreservat. De tillåter då ingen grävning av fiber. Vi bad länsstyrelsen om ett utlåtande av detta och de bekräftar att vi visst kan gräva utan att påverka naturreservatet. Men kommunen vägrar ändå. Vi får nu en dyrare förläggning med ytterligare en tryckning under vägen eftersom vi inte orkar att bråka mer med kommunen.

Vi noterar att de gamla telefonstationerna nu snabbt avvecklas och Vemmenhult kommer att stängas i Mars 2021 och Myrekulla i byn kommer att stänga i november 2021. Arbeten med nerplockning av stolplinjer syns lite här och där i området.

Vi har under året haft relativt få driftstörningar sedan nodens switchar omprogrammerades och startar nu om korrekt efter strömavbrott hos kunden. Åskan har ställt till det för några få och mössen har också gnagt av fibrer i ett skåp och i väggen på ett fritidshus. Vi hade även en avgrävning av fibern vid arbete med en skogsväg.

Lantmäteriet har inte gjort klart vår ledningsrätt ännu eftersom de också noterat att deras digitala kartor inte stämmer på ett antal ställen. De har därför gjort nya inmätningar av fastigheter och då har vår ledningsrätt också dröjt. Vi hoppas att de blir klara till våren.

Ha sköna helgdagar!

Hälsningar Styrelsen